2018. augusztus 4., szombat

Tomas Rosicky vs Xaver Schlager

Össze fogom most őket hasonlítani, ahol mindent nézek, a mánia szintet, illetve őket is. Pontokba szedem a szempontokat és mindegyiknél egy-egy pontot fog kapni mindkettő, amelyik jobb az említett dologban.

1. Nemzetiség
Ez nem lehet kérdés, annyira egyértelmű ez nálam. Tudom, tavaly nagyon szidtam a cseheket, de amúgy is csak Rosicky miatt voltam rájuk ideges, az osztrákokat meg eleve utálom. A múltkori posztban leírtam, mit műveltek most, de nem csak emiatt. Itt Rosicky a nyerő.
1-0 Rosickynek


2. Meccsek száma
Ez is teljesen egyértelmű, mialatt Rosicky volt a mániám, 2016 második felétől 2017 végéig, nagyon keveset játszott. Egészen pontosan a 2016-17-es szezonban mindössze egy meccset, 20 percre beállva, a 2017-18-as szezonban a bajnokságban 11-szer lépett pályára, ebből csak 4-szer volt kezdő. Az Európa Liga selejtezőben 1-szer, a két meccsből, aztán ki is estek, ott is csak csere volt. Volt egy felkészülési meccse is, ott is csere volt. Egy gólt rúgott. Ez összesen 14 meccs és 4-szer volt ebből kezdő.
Xavér március 8-tól számolva (mert onnantól figyelem), a bajnokságban 9-szer lépett pályára, ebből 6-szor volt kezdő. Az Európa Ligában 6 meccsből 6-szor lépett pályára és csak 1-szer volt csere, majd a kupában 2-szer és mindkétszer kezdő volt. Ez így összesen 17 meccs és 14-szer volt kezdő. A 2018-19-es szezonban jelen állás szerint eddig csak három meccs zajlott le, mindkétszer kezdő volt, két bajnoki és egy kupa meccs. Akkor az előzőeket is hozzáadva ez 20 meccs és 17-szer volt kezdő. Ja, és a felkészülési meccseket még csak nem is számoltam bele, így fejből nem tudom, de csak két meccsről hiányzott. Van két gólja és egy gól meg az egyik felkészülési meccsről. És még ott vannak a válogatott meccsek, 4-szer lépett pályára, és onnan 1-szer volt kezdő. Tehát jelen állás szerint 24 meccsből 18-szor volt kezdő. És ez csak gyarapodni fog, bőven lepipálja Rosickyt, ez így nem kérdés, hogy kié a pont.
1-1


3. Sérülések, betegeskedések
Ez sem kérdés. Xavér már egy éve nem volt sérült és március óta beteg sem *ezt most lekopogom*
Rosicky minden percben sérült meg beteg volt, többet volt kórházban, mint a pályán. Röhej.
2-1 Xavérnek


4. Képek
Rosickyről van, hogy hónapokig nem volt semmi, aztán, ha olyan időszak jött, hogy voltak, akkor egy tucat kép jött, így ez kompenzálja az üres időszakokat. De, amilyen erős volt az a mánia, simán kibírta az üres időszakokat. Xavérről ehhez képest elég kevés kép van. Az osztrákok amúgy sem nyomják tele képekkel az oldalukat, míg a csehek minden egyes meccsről külön albumot csináltak. A csapat oldalaknál is a csehek a nyerőek, a Sparta Praha több képet töltött fel egy-egy meccsről, mint a Red Bull Salzburg, ahol meccsenként max 11-12 kép van, de átlagban úgy 7-8, de volt ennél kevesebb is és 12-nél is volt már több. Az egyik osztrák oldal a bajnokság összes meccséből csinál egy albumot, meccsenként így 6-8 kép kerül fel, a csehek meg meccsenként csinálták az albumokat, a képek száma változó volt, de úgy átlagban huszon valamennyi kép volt a Sparta Praha meccseiből, de van, amikor sokkal több, van, hogy elérte a 60-at is. Ezek közül Rosickyről mindig raktak fel, mert őt helyezték középpontba, nagyon ritkán, amikor nem, de akkor sem volt olyan soha, hogy egyáltalán nem volt kép róla, miközben játszott. Az oldalak száma is több volt, mint az osztrákoknál, ahol képeket lehetett összeszedni. Rosickyről átlagban meccsenként 26-30 kép gyűlt össze, s amikor gólt rúgott, több, mint 100 kép volt csak arról az egy meccsről, csak róla. Xavérről sajnos volt olyan, hogy egyik oldalon sem róla kép, annak ellenére, hogy játszott. Mikor csak csere volt, akkor főleg nem. Ezek leginkább az idegbeli meccsekre voltak jellemzőek, mert van egy oldal, ami csak hazai meccsekről tölt fel képeket, az jó sokat, és azok közül mindig van róla, nem is egy. Az Európa Ligában sokkal több kép jelent meg róla, mert azok a nemzetközi angol nyelvű oldalakra is kerültek képek. Ezt most a csehek nyerték.
2-2


5. Meccsnézési lehetőségek
Az osztrákok ezt nagyon elrontották, amúgy meg az övéké lenne ez a pont, de így sajnos megint a csehek viszik. Volt az osztrákoknál egy jó minőségű ingyenes Laolás stream és nem kellett azon izgulni, hogy ötszáz ablak felugrik és bekapunk egy-egy vírust miatta. Illetve van ORF1-em, néha a Salzburg meccs került oda, így tévében is tudtam nézni. Az Európa Liga meccseket meg a Digi Sport adta, így azokat is tévében néztem, ráadásul azokat magyarul. A Laolán meg nem volt közvetítés, de a nélkül is tökéletes a meccs nézés. Nos, az Európa Ligán kívül az osztrákok ezt elvették, de ez csak a bajnokságra érvényes, a kupa meccsek jó eséllyel kerülhetnek az ORF1-re, csak sajnos azokból sok nem lesz. A válogatott meccsek is mind ott voltak és azokat se vették le (remélem nem is fogják), úgyhogy mennek azok is tévén. Mivel hatalmas nagy szemétségeket csináltak (előző posztban írtam róla), ezért a cseheké a pont. Igaz, nem volt így külön stream oldaluk, de elég könnyen lehetett találni streamet. Keresgéltem az osztrákra is mostanában, de alig akadtak oldalak, ahol adják, de cseh meccseket szinte mindegyiken láttam. Nem is volt gond a stream kereséssel, bár Rosicky sem játszott sokat. De ezek az ingyenes streamek rossz minőségűek és vírus veszélyesek. Cseh adóm meg nincs, Európa Ligából meg már a selejtező első köréből kiestek.
3-2 Rosickynek


6. Videók
A cseh oldalak rendezettek voltak, mindig felkerültek az anyagok, gond nélkül meg lehetett őket nézni, nem kellett külön összevissza keresgélni. Nem voltak lekorlátozva sem. Az osztrákoknál összevisszaság van, nem kerülnek fel rendesen az anyagok. Külön kellett keresgélni, legtöbbször elő is kerültek, amiket kerestem, de elég idegesítő volt. Van egy oldal, ahol az összes videónál errort írt ki, és egy nagy feketeség van alatta, ez azt jelenti, hogy le van korlátozva a saját országukra, tehát Ausztrián kívül sem lehet megnézni, a Laolán nem volt lekorlátozva, azonban mostanra már ott is. Iszonyatosan idegesítő, és írják róla a sok baromságot, meg sok idióta videót csinálnak, csak ugye az nincs rajta, ami kéne. Stream. A cseheknél nem volt ilyen sok marhaság, egyértelmű, hogy övéké a pont.
A másik, hogy Xavér elég sokszor nyilatkozott az előző szezonban, és ugye a szar osztrák oldalak elfelejtették sokszor feltenni a videót hozzá és lám, a youtube-ról szépen előkerültek a régebbiek is, amiket akkor nem láttam, amikor elkezdtem ott keresgélni. Általában a youtube-on lehet megtalálni azokat a videókat, amiket a drága osztrák oldalak nem raknak fel. A csehek felrakták mindig a videókat, amikor valaki nyilatkozott. A Sparta Praha meg youtube-ra töltötte az összes videót, mindig megjelentek, a Red Bull Salzburg viszont baszik rá, nagyon ritkán kerülnek nyilatkozós videók bárkiről is. Nevetségesek.
4-2 Rosickynek

(Egy videóból kivágott kép)

7. Szülőváros
Tehát Prága vs Linz. A többség biztos rávágná, hogy már pedig Prága, mert sokkal jobb, meg sokkal népszerűbb, meg szebb is. Ez így is van, ha csak a képeket nézzük, akkor is Prága a szebb, Linz meg olyan semmilyen, pont, mint a kis szülötte. Azonban Prága rettenetes idegeskedést okozott, hogy egyszerűen emiatt nem tudom neki adni a pontot, meg más miatt sem. Egyszerűen annyira folyik a csapból és az ember képébe nyomják, hogy az már rohadt idegesítő, s pont emiatt hétvégente elviselhetetlen időnként a tömeg. Még télen is, tavasszal meg nyáron meg még rosszabb lehet, az adventi időszakról meg nem is beszélve. Mi meg az elő adventen voltunk, péntek este mozdulni se lehetett, vasárnap reggel még elviselhető volt, de úgy 10-11 után kezdett elviselhetetlen lenni. Én meg nem igazán bírom az olyan dolgokat, amik a csapból folynak, meg nyomják az ember pofájába, meg olyan nagy divat. Emiatt lehetett a tavalyi idegeskedés is, meg görcsölés, fú, de rossz volt. Csak a mánia végén sikerült összehozni, azt is milyen nehezen. Borzasztó vissza gondolni rá. Az útra nem, az nagyon jó volt, de ami előtte volt, arra. Linzben még nem voltam, de nem is idegesít, és az sem, hogy nem megyek, meg az sem, ha meglátok róla egy képet, vagy cikket (hát ez ritka, de amúgy rá szoktam keresni minden probléma nélkül). Prágára meg már csak ránézni sem tudtam, nem, hogy még én keressek rá, nem bírtam volna ki. Mindenképpen elmegyek Linzbe is, és nem érdekel, hogy jelentéktelen, meg semmilyen, én most akkor is neki adom a pontot, így az osztrákok csak egy ponttal vannak lemaradva a csehek mögött.
4-3 Rosickynek

(Linz)

8. Pályára lépés a szülővárosában ellenfélként
Ennél jobb a mániában nem is nagyon van, ezt annyira imádom, főleg, akkor, ha még be is ég mellette. Ha az illető a szülővárosában játszik, ahogy Rosicky is tette a mániám alatt, az valahogy nem tud olyan izgalmas lenni, nem tudom, miért és az sem, ha ott él. Azonban, ha nem ott él, és elmegy valamiért oda, azért nagyon oda vagyok, illetve, ha a szülővárosa csapata is az első osztályban szerepel és nem légiós, tehát mennie kell oda is, na az egyszerűen felemelő érzés. Ilyen utoljára Nestánál volt, és iszonyatosan imádtam, ja és ott két római csapat is fent volt, így egy szezonban kétszer is el kellett látogatniuk Rómába, az egyik a volt csapata volt, az is nagyon felemelő, de az sem baj, ha nem játszott ott soha. Most újra átélhetem ezt, Xavérnél is ez van, bár sosem játszott linzi csapatban, de kell menniük oda bajnokira, így, ha ott játszanak és pályára is kép, ráadásul kezdő is, akkor a mennyországban érzem magam. Ez volt április 8-án is, és az még viccesebb, ha beég. Beégni nem égett be, de állandóan lökdösték és ez is jót tett a mániás érzéseknek. Ráadásul vissza se lökött. Most állt csak bosszút, hazai pályán, július 29-én. Persze, a szokásosakat ott is csinálta, lehet beégésnek hívni, de azokat nem csak Linzben csinálja, hanem mindenhol. Ráadásul az osztrákoknál kevesebb csapat szerepel, mint máshol, de a fordulók száma ugyanannyi, így a csapatok többször találkoznak egymással. Az őszi, és a tavaszi idényre is jut egy csapatra egy hazai és egy idegenbeli meccs, így összesen négyszer játszanak egymással egy szezonban. Emiatt nem csak tavasszal játszottak Linzben, amit én néztem, hanem előtte, ősszel, októberben is, de ott csak csere volt, be is cserélték. Kicsit azonban csalódott lettem, amikor megtudtam, hogy a Lask Linz stadionja nem is Linzben van, hanem közvetlen mellette egy faluban. Hát mindegy, amúgy így is jó, mert közel van hozzá és már az is felemelő érzés volt, amikor a kupa meccset, a negyed osztályú csapat ellen két hete Linz környékén játszották, körülbelül úgy húsz kilométerre tőle. Ott rúgta a két gólt. Állítólag a Lask Linznek épül az új stadionja, és azért csövelnek a falusi stadionban, aztán ki tudja, mikor költöznek be és az már Linzben lesz. Október végén játszanak ott.
Ja, és még egy vicces, a Lask Linz csak tavaly került fel az első osztályba, előtte több évig a másodosztályban kullogott, és Xavér is csak tavalyi szezonban lett stabil kezdő a Salzburgban, azonban már 2016-ban felkerült, előtte a Salzburg B csapatában játszott, ami a másodosztályban szerepel. Akkor még sokszor játszott a B csapatban, hiába került fel, előtte meg csak ott. A másodosztályban a mai napig van egy másik linzi csapat is, és mivel lent volt a Lask is, így két linzi csapat szerepelt a másodosztályban, míg az elsőben így egy sem. Xavér meg akkor még a B csapat tagja volt, és gondoljatok bele, így duplán kellett Linzbe mennie. Ez iszonyú jó lehetett, ha akkor a mániám, vagy, ha most felkerült volna a másik linzi csapat. Gondoljatok bele. Én ki sem tudom fejezni, milyen király lenne.
Rosickyről annyi, hogy ő is lépett már pályára a szülővárosában ellenfélként, mivel ott az első ligában több prágai csapat is szerepel. De ez akkor sem volt az igazi, nem. Nem nagyon izgatta fel a mániát ezen a téren. Régebben, mikor még Arsenalos volt, a BL-ben, vagy az EL-ben összekerültek a Sparta Prahával, na, amikor Prágában játszották a meccset, állítólag ő is játszott. Az viszont jó lett volna. Nem tudom, mikor volt, én is csak olvastam valahol. És az még úgy viccesebb, ha légiósként megy a szülővárosába ellenfélként játszani, csak sajnos az ritka, és szerencse kérdése is, hogy egyáltalán összejöhet-e. Megint Xavér kapja a pontot.
4-4

(2018. április 8. Linz. LASK Linz - Red Bull Salzburg 1-0)

9.  Sztárolás, sztárság
Sokan azt gondolnák, hogy minél inkább sztárolnak meg istenítenek valakit, annál jobb. Lehet, valakinek ez a jó, sőt a többség inkább sztárt választ kedvencnek, meg onnan válogat. Egy senki szóba se jöhetne. Csak szerintem pont az ellenkezője a jó. Nagyon unom a sztárokat, meg a sztárcsapatokat, egyszerűen irritálnak, a csapból is ők folynak, és minél jobban, annál jobban idegesít. Rosicky Csehországban iszonyatosan nagy sztárnak számít, ami furának tűnhet, mert itt (és máshol is) szinte egy senki, az Arsenalban sem számított sztárnak, csak egy átlagos valakinek, akinek viszonylag nagy neve van, de nála sokkal nagyobb nevek is voltak ott. Azt kell, hogy mondjam, hogy Rosicky a lehető legrosszabbkor lett a mániám. Nem játszott, vagy csak alig, és mégis ki volt nyalva a segge, és agyon volt sztárolva, bevallom, iszonyatosan irritált ez. Ja, és el is szállt egy idő után az agya, kicsit nagy lett az arca, akkor meg elkezdett még jobban idegesíteni. Fingik egyet és egész Csehország róla beszél és ez szánalmas. Ilyenekkel nem is szeretek foglalkozni, jobb is, hogy megszabadultam. Xavér személyében meg olyan valaki jött, akire vártam, hogy nincs agyon sztárolva, teljesen átlagos. Kicsit már túl jelentéktelen már, annyira, hogy, amikor nincs meccs, akkor van, amikor szó szerint semmi sincs róla, nem is cikkeznek róla, senki se beszél róla. Teljesen az ellentéte Rosickynek. De ez így ezerszer jobb, mintha ki lenne nyalva a segge.
5-4 Xavérnek

(A falujából jött el egy csoport az Európa Liga negyeddöntőre, közel sem sztároltatta úgy magát, mint Rosicky, csak tapsolt és integetett nekik. 2018. május 3, Salzburg. Red Bull Salzburg - Marseille 2-1).

10. Idegesség, irritálás
Tudhatjátok, hogy Rosicky nagyon sok idegeskedést okozott. Ennek oka talán az volt, hogy nagyon erős volt a mánia és ezek mellé össze jött pár dolog is, ami ezt okozhatta. Mindvégig ott volt bennem a féreg érzés, amit próbáltam elnyomni. A féreg érzés olyan, hogy időnként eszembe jut, hogy az illető, aki épp a mániám, féreg, tehát vannak olyan tulajdonságai. Általában az olyanokat nevezem annak, akinek nagyon nagy az arca és nagyképűsködik, esetleg kétszínű nagyon, szarkavaró, meg ilyenek. Persze, mindenkinél másképp van jelen. Mindenkiben van hiba, csak az nem mindegy, hogy most ezek, vagy esetleg teljesen más dolgok. Sokszor gyötör akkor is, amikor nem tudom megmondani, hogy tényleg olyan-e, valamikor még az elején, de azért már bőven benne vagyok a mániában. Tehát nem a legelején. Rosickynél is sokszor jelen volt ez a rossz érzés, és be is bizonyosodott. Tehát, akinél egy kicsit is felmerült a mánia alatt, annál mindig be is bizonyosodott, hogy vannak olyan húzásai. Xavérnél azonban egyáltalán nincsenek valamiért ezek jelen és nincsenek rossz érzések sem. A legelején még jó érzés is volt, azt nem tudtam, akkor miért, de lehetséges azért, mert nagyon sok régi mániás kívánság itt teljesül. Ez megint egy másik téma. Emiatt ismét Xavér viszi a pontot.
6-4 Xavérnek

(Egy tipikusan irritáló kép, de nem lepukkant. Mint egy fogyatékos)

11. Ország
Csehország vs Ausztria. Nos, az előbbibe csak egyszer voltam, addig az utóbbiban vagy százszor, már megszámolni sem tudom, emiatt több helyen is, többet láttam belőle, így megint Xavér viszi a pontot.
7-4 Xavérnek

(Saját kép, 2017. december 22, Hallstatt. Jó ilyenkor téli képet látni).

12. Mánia erőssége
Azt gondolnánk, az a jó, ha erős a mánia, de ez nem teljesen igaz, mert, ha túl erős, az már nem jó, az már sok idegeskedést, meg irritálást okoz. Ha túl gyenge, akkor meg hamar vége lesz, főleg, ha beáll egy kicsit hosszabb üres időszak, már megöli a mániát. Egyszerűen nem bírja ki, mert nincs olyan erős, hogy ellenálljon ennek. Valahol a kettő között kell lennie és Xavér ezt tökéletesen el is találta. Nem okoz idegességet, azonban van olyan erős, hogy kitartson az üres időszakokban is. Megint övé a pont.
8-4 Xavérnek


13. Életkor
Most, ha elkezdek foglalkozni egy 35 éves, vagy annál idősebb focistával, annál fennáll a veszély, hogy akármelyik pillanatban bejelentheti a visszavonulását. Ilyenkor, persze azt mondja az ember, hogy addig jó, míg a mániám, ha meg utána visszavonul, addigra már nem fog érdekelni, addigra már nem lesz a mániám. Meg az ilyen már leáldozóban van, erősen a múlthoz tartozik és azt veszi észre az ember, hogy régebben jobb volt és elkezdem bánni, hogy miért nem pár évvel ezelőtt lett a mániám, miért most. Ez jellemezte a Rosicky mániát. És ráadásul még csak nem is játszott, olyankorra már rég meg kellett volna tennie a visszavonulást, de ő nem tette. De akkor meg a mániám sem lett volna.
Ha meg egy 20 éves játékos jön az emberrel szemben, az egész más, mint, ha egy 35 éves. Sokkal jobb egy fiatalabbal foglalkozni, mint egy olyannal, aki már leáldozóban van. Persze, ha az a 35 éves nem sportoló, hanem mondjuk énekes vagy színész, az úgy teljesen jó, de focistában már nem. Ugye, a múltból nem lehet megélni, a múlt az már elmúlt, az már nem izgalmas és minél több év telik el, annál jelentéktelenebbé válik, illetve érdektelenebbé. Csak a jelen és a jövő számít, az utóbbi kiszámíthatatlan és pont emiatt válik izgalmassá, mert még nem tudod, hogy mi lesz, mi fog történni. Rosicky már túl volt a pályafutásán, amikor a mániámmá vált, már csak levezetőben volt, tudni lehetett, hogyan zajlott le a pályafutása, mik történtek vele és ez már mind a múlt. Xavér jobbkor nem is válhatott volna a mániámmá, mint 2018 elején. Ekkorra már stabil kezdő volt a Salzburgban, már előtte is játszott, de akkor még többet volt csere, az azelőtti szezonban meg még teljesen csere volt. Most indult csak el, nem lehet tudni, mit hoz a jövő. A mániában a jelen a legfontosabb amúgy is, és az most jó. A jövő is számít a mániában, még, hozzá azért, mert bár elmúlik egy év múlva, de az érdeklődés az mindig megmarad iránta. Lehet, hogy hónapokig, évekig nem nézek rá egy exmániára, de vannak időszakok, amikor eszembe jutnak, rájuk keresek és megnézem, mi van velük. Nos, egy visszavonult focistával nem sok mindent lehet kezdeni, ha csak nem áll be valahová edzőnek. Általában egy alsóbb osztályú csapatnál kezdik, akkor meg azért hallani róluk kevesebbet. Van, aki nem is lesz edző, az meg eltűnik, az meg azért unalmas. De, ha egy fiatallal foglalkozom, akkor az nagy valószínűséggel még tíz év múlva is a pályán lesz, mindig utána lehet nézni, épp hol játszik, vagy belenézni egy meccsébe (többször is csináltam már ilyet), esetleg felbukkan valahol évek múlva is, ez ezért is jó. Szakadás szinten is vissza lehet hozzájuk térni, erre is volt már példa. Egyértelmű, ki viszi itt a pontot.
9-4 Xavérnek


14. Lepukkantság
Régen nem volt jellemző a mániáknál, de a mostaniaknál már igen. Rosickynél úgy ment ez végbe, hogy ingadozott. Egyszer lepukkant volt, majd később megint normális, aztán megint lepukkant. Xavérnél meg úgy, mint Louisnál. A mánia elején teljesen normálisan nézett ki, majd, ahogy a hónapok teltek, úgy lett egyre lepukkantabb. Louisnál sem volt ingadozás, és eddig úgy tűnik, itt sincs, hanem megy egyre lejjebb. Ez nem jó, így Rosickyé most a pont.
9-5 Xavérnek

(Rosicky lepukkant korszakában - 2017. január)

15. Meccsek élőben
Nem kérdés, hogy ha sikerül legalább egy meccsre kijutni, ahol a mániám is játszik, az fel tudja azt dobni. Ilyen eddig csak az olaszoknál, de az kicsit másabb volt, de a főmánia onnan hiányzott. Itt két meccsre is kimentünk és Xavér mindkét meccsen kezdő volt és mindkettőt végig is játszotta, azaz nem cserélték le. A második meccs után volt a bajnokavató ünnepség, oda leginkább csak az miatt mentünk el, így volt részünk autogramm osztásban is, és ő is odajött. Ez nagyon feldobta a mániát akkor, az volt a mánia csúcsa, onnan már csak lefelé vezet az út sajnos, ezt érzékelem is. Rosickynél igazából szóba se jött úgy komolyan, hogy el kéne menni egy meccsére, nem is lett volna érdemes, hisz ott nagyobb volt az esély arra, hogy nem játszik, mint arra, hogy játszik. Különben is állandóan csak csere volt, és, ha nem lépett pályára, azt állandóan az utolsó pillanatban lett bejelentve. Nem kérdés, kié a pont.
10-5 Xavérnek

(Saját kép, épp nekem ír alá. 2018. május 20, Salzburg. Red Bull Salzburg - Mattersburg 1-0).

16. Információk
Itt most a lényeg az, hogy, ha valakivel történik valami, mennyire írják meg, mikor meg hogy. Rosickynél ez nagyon idegesítő volt, sőt, ott iszonyatosan beharangozták mindig Rosicky pályára lépését, illetve utána azt is, hogy kezdő lesz és a szurkoló mindig a meccs előtt egy órával tudta meg, hogy Rosicky még a padon sincs, megint van vele valami. Utána kezdtek el cikkezni mindenféle kavarásokat és hülyeségeket. Iszonyat idegesítő volt. Úgy gondolom, mással azért ilyen módon nem csinálták, de bevallom, nem annyira figyeltem a róluk megjelenő információkat.
Xavérrel eddig nem sok minden történt, mindegyik meccsen ott tudott lenni, amióta csak figyelem. Egyszer maradt csak ki, de ha más, esetleg ő kimarad és nem írják meg külön, hogy miért, akkor nincs semmi baj, akkor csak pihentetve vannak, a következő meccsen meg már játszanak is. Ha valaki megsérül súlyosabban, akkor azt aznap meg is írják, függetlenül attól, hogy meccs nap-e vagy nem. Ha meg valaki meccsen sérül meg, meccs után írják meg, és, hogy várhatóan mennyit kell kihagynia. Valószínűleg a csehek is így csinálták, kivéve Rosickyvel, mert őt máshogy kezelték. Sérülés téren meg amúgy is nagyon bizonytalan volt ő, meg eleve a játéka is az volt minden héten, és az nagy szerencse volt, ha egyáltalán csereként beállt. Nem kérdés, kié a pont.
11-5 Xavérnek


17. Mennyire egyenrangú fél a többiekkel szemben
Egyszerűen elfogadhatatlan számomra az, hogy, ha valakinek a nagy semmiért van kinyalva a segge, és magasabb rendűként tekintenek rá és úgy is bánnak vele. Rosickynél ez volt. Az a jó, ha nincs kivételezés, ugyanolyan fél, mint a többi, nincs se több, se kevesebb joga, mint a többieknek. Azonban ezt elég nehéz betartani, soha nem lesz olyan, hogy mindenki egyforma lesz. Ha csak a fizetéseket nézzük, már ott is különbségek vannak, ez a munkahelyeken is jelen van. Mindig vannak olyanok, akik nagyobb sztárok, a nagyszájúak meg amúgy is több mindent megengednek maguknak, a csendesebbek meg meghúzódnak a háttérben és a szájukat sem merik kinyitni. Ez ilyen, de Rosicky esete már kirívó. Egyébként a sztár csapatoknál amúgy is ez van, ezért is utálom őket. A Salzburgban nincs igazi sztár, de ott sincs teljes egyenlőség, mert általában azokról van kép, meg több hír, akiket jobban nyomnak, akiket jobban szeretnek, akiknek nagyobb a szájuk és még sorolhatnám. Xavér meg egyikbe se tartozik. Tavasszal, még márciusban nyomták őt is, pont, amikor a mániám kezdődött. Egyedül a Dortmund elleni meccsen tudta magára felhívni a figyelmet, azóta meg szart sem csinált, mégis rohamosan megy fel az ára. Na, nézzük. Mikor elkezdtem, március elején 1 milliót ért, akkor mutatkozott be a felnőtt válogatottban, mikor azok lezajlottak, hirtelen felment az ára 7 millióra. Június elején ismét válogatott meccsek voltak, 10-én először kezdőként is pályára léphetett. Utána felment 10 millióra az ára és azóta is annyi. Észrevételem szerint mindig a válogatott meccsek után változnak a játékosok árai, legközelebb szeptemberben lesznek, de akkor már tétmeccsek lesznek. Xavér még nem játszott a válogatottban tétmeccsen és kérdéses egyáltalán, hogy behívják-e (de úgyis amúgy, akármit csinál, ha épp nem lesz sérült. Na de úgysem lesz sérült se...). Mostanra meg már annyit se foglalkoznak vele, mint tavasszal, a Dortmund elleni meccsből nem lehet megélni. Kezdjen valamit magával, mert ez nagyon nem lesz jó, hamarosan kitúrják... na de ez megint egy másik téma. Mivel nincs kinyalva a valaga, mint Rosickynek, övé megint a pont.
12-5 Xavérnek


18. Család
Az a jó, ha az összes közeli családtag nevét tudjuk, illetve, hogy mikor születtek és, hogy van mindegyikükről kép. Rosickynél ezek érvényesültek, mindenkiről volt kép, a szüleiről, a bátyjáról, a feleségéről és a fiáról. Az anyján kívül mindegyiknek ismert volt a pontos születési dátuma. Xavérnél már nem igazán teljesülnek ezek, a nevek már megvannak, a szülei és a húga neve. Felesége, meg gyereke nincs. Barátnője, Laura, azt már tudjuk, de az még így nem családtag, főleg, hogy ilyen röhejes a kapcsolatuk. A húga születési dátuma ismert (2000. december 16). Sikerült egy-két képet az apjáról találni, a születési dátuma nem ismert, és az anyjáról meg egyáltalán nincs kép, de talán a születési éve 1968. A húgáról is akadt néhány kép, csak kisebb koriak, a St. Valentin női csapatában játszik az információim szerint. Illetve megvannak a nagypapák nevei, meg egy lányrokon neve és születési éve, talán unokatesó, de ezek már annyira nem fontosak. Emiatt inkább Rosicky kapja a pontot. Meg mánia szinten jobb az, ha valaki anyuci pici fia, mintha valaki el van hanyagolva. De az utóbbi is erősítheti a mániát, ha túlságosan.
12-6 Xavérnek

(Rosicky nagy bejelentése, méghozzá az, hogy visszavonul. 2017. december 20, Prága. Rosicky és a családja. Balról jobbra: Fiatalabb Jiri Rosicky /1977.11.11./, Idősebb Jiri Rosicky /1948.09.02./, Tomas Rosicky /1980.10.04./, Eva Rosická /1954/, illetve Radka Rosická /1981.04.20/. Elől a fiatalabb Tomas Rosicky /2013.06.25./).

19. Játékstílus
Normál ember inkább Rosickynek adna pontot, főleg egy olyan valaki, akinél a rutin többet ér, mint a fiatalság. De ez ki a fenét érdekel, mánia szinten fontosabb, hogy viccesebb legyen. Mert, ha nagyon jól játszik valaki, az természetesen jó, de azon már nem lehet röhögni. Xavér meg olyanokat csinál, hogy az ember hátast dob tőle, a kedvencem, amikor kicicáztatja magát. Rosicky rutinosan játszik, most visszanéztem őket, és bevallom, baromira unatkoztam, pedig tavaly ezt jónak tartottam, bár olyan nagyokat nem röhögtem akkor sem. De, most, hogy ismerem Xavért, emiatt még unalmasabb lett Rosicky. Ha, nem mánia szinten néznénk, akkor Rosicky kapná a pontot, de mivel itt most a mánia a fontos, így Xavér kapja. Olyan jó posztok születnek arról, miket csinál egy-egy meccsen. A Rosickys blogon volt ilyen? Róla nem is lehetett volna ilyeneket összehozni.
13-6 Xavérnek


20. Közösségi oldalak
Itt azt mérem, ki mennyire van jelen ezeken az oldalakon. Nos, azt kell, hogy mondjam, hogy Rosicky egyáltalán nincs jelen. Van egy gagyi instagramja, ahová olyan képeket tesz fel, amik más oldalakon is megjelennek, tehát semmi értelme, főleg úgy, hogy csak hét embert követ. Törölheti is, nem fog hiányozni senkinek. Facebook hivatalos oldala is van, de ott 2015-ben született az utolsó poszt. Ez a vicc kategória már.
Xavérnek van mindkettő, instagrammon követem, meg a többi játékost is. Látszólag nem aktív, mert alig posztol, tavasszal se, de azért akkor néha kitett sztorit, most meg már azt sem. Van összesen 20 posztja három év alatt. Azonban követ 200 embert és végig lájkol mindent, ami már kezd szánalmassá válni, mert olyanok képeit is belájkolja, akikkel nem is beszél, mert ki az, aki egyszerre 200 emberrel tartja a kapcsolatot? De így is ő kapja a pontot. Hogy miért nem posztol, az is egy másik téma.
14-6 Xavérnek

(Csapattársa, Lainer insta sztorija 2018. április 4-én egy repülőgépen. Az úti cél Róma volt).

20+1. Horoszkóp
Beterveztem egy ráadást, ha esetleg döntetlenre álltak volna a meccs végére, de nem így volt. Nagy fölénnyel nyert Xavér, de azért ez nem maradhat el. Igazából Mérleg vs Mérleg, látszólag semmi értelme, de ha jobban megvizsgáljuk, nagyon is sok értelme van ezt összehasonlítani. Egyrészt mánia szinten az október sokkal viccesebb, ezt a részét Rosicky viszi ezért, de nem ez a fő ok, hogy itt Rosickyé a pont. Ja és a negyedike is a gyengém Antonini óta. Egyszerűen szinte az összes tulajdonság, amit a Mérlegben utálok, majdnem mind ráillik Xavérre. Például a megfelelési kényszer, a nyalizás, a gyenge jellem és még lehetne ez alapján Xavért jellemezni. A csillagjegyek három dekádra van osztva, az elsőről azt írják, hogy az a legtisztább, ott érvényesülnek leginkább a jegyre jellemző tulajdonságok, a másik kettő meg már kap valami más energiát. A Mérleg esetében a második (Rosicky már itt van) Vízöntő energiát kap, a harmadik meg Ikrek energiát. Xavér meg első dekádba tartozik, már emiatt a jellemzés miatt ez is hátrány, ha valaki Mérleg. És igen, meglátszik rajta.
14-7 Xavérnek


És a meccset most lezártam, 20+1 menetes volt, ebből 14-et Xavér vitt és csak 7-et, azaz a felét Rosicky. Tehát összességében Xavér az, aki ezerszer jobb mánia, még akkor, ha épp osztrák (az nagyon nagy hátrány nálam, hiába van közel, de Salzburg azért még sincs, de néha itt a határnál vannak a meccsek, és még Bécs is közel van. Nem tud akkor se meghatni, mégis elmentem rájuk). Hiába mondogatom időnként, hogy Rosicky jobb volt, ez nem fedi akkor sem a valóságot, és ezt én is tudom. Azért tűnhet úgy, mert valamiben tényleg ő volt a jobb, látszik is a pontokon, de ez elég kevés, kevesebb, mint a fele. Lehetne még több összehasonlítást írni róluk, de a fele már értelmetlen lenne, meg soha nem lennék kész vele, holnap is ezt írnám.

Most megint volt meccs, nem tudom, érdemes-e külön posztot írni róla, végig szenvedte csak, mert egyszerűen ez a meleg nem neki való. Nem rohangált, helyette szenvedett, az első félidőben a napos oldalon játszott, a másodikban átkerült az árnyékosra, de a 60. perc környékén lecserélték. Képek száma róla a meccsről nulla, ezért se érdemes külön posztot szánni rá. Azt a kevés vicceset itt is le tudom írni röviden. Az ellenfél a Mattersburg volt idegenben. Erre akartam kimenni, de apám már hallani sem akart róla, ezért kicsit megnyugtató lett volna, ha nem játszik, vagy csak becserélik. Sajnos nem így történt.

A meccs elején elkezdte a pálya szélén az ellenfelet lökdösni, hogy labdát szerezzen, nagy nehezen sikerül is neki, majd azonnal eladja. Érdemes volt ezért lökdösődni. A rohangálás elmaradt, a nagy meleg számlájára írható, ez nem való neki, de azért mindenkin meglátszott, a feketék bírták csak jobban. Minden mozzanata egy szenvedés volt számára. Aztán felrúgták, majd jött a lassítás, és csak utána kelt fel, miután annak vége lett, de úgy kelt fel, mint egy öreg néni, a derekát fogva.
Aztán olyan is, hogy passzolt egyet és jól eltaknyolt, de azonnal felkelt, azonnal visszakerült hozzá a labda, elpasszolta megint, és ugyanúgy seggre esett, mint az előbb. Ez nem meglepő már nála, szar az egyensúly érzéke, nem tudom, hogy miért. Az első félidő végén volt egy helyzete, de sajnos mellé ment. Egyébként nagyon unalmas meccs volt. Volt olyan is, hogy passzolt neki egy csapattársa, de jól elpattan tőle és az ellenfélhez került. Aztán olyan is, hogy épp nála volt, az ellenféltől ketten is rámentek és simán elvették tőle.

A második félidő előtt mutatták a folyosón őket, aztán megjelent ő is, épp vette a mezt fel, de, hogy lehúzza teljesen, az elég nehézkesen ment neki. Aztán valaki hozzászólt, ezért egy darabig felhajtva maradt a mez és válaszolt a csapattársnak, utána nagy nehezen "végre" lehúzta. Jobb lett volna, ha úgy marad még sokáig, mánia szinten.

A második félidőben sok mindent már nem csinált a szenvedésen kívül, egyszer enyhén kicicáztatta magát, mert az ellenfél is elkezdett egymás között passzolgatni, Xavérnek meg nagy kedve nem volt a labda után rohanni a nagy meleg miatt, amitől iszonyatosan szenvedett, de azért a kicicáztatást mégsem akarta kihagyni. Jól tette, ha még csak enyhére is sikeredett.
Azért a többiek se tökéletesek, Wolf rúgott egy hatalmas luftot, ez akár Xavér is lehetett volna, tőle nem lett volna meglepő. Lehet, a többiek is csinálnak nagy baromságokat, de nem mindegy, ki milyen arányban.

Ja és mostanában sosem nyilatkozik, így videó sincs (legalább keresgélni se kell), de azért jó lenne, mert bármit megtennék, hogy lássak egy nyilatkozós videót róla, amit utoljára májusban láthattam. Kezd egyre szánalmasabbá válni amúgy, nem tudom, de tökre olyan érzés. Hiába volt unalmas, és hiába volt 0-0-ra ítélve, a vége akkor is 0-2 lett, az utolsó percekben rúgták a gólokat. Kicsit emlékeztet a május 20-i meccsre, ahol kint voltunk. Végig 0-0 volt és az utolsó percekben rúgták be a győztes gólt, de ott csak egyet. És ugyanaz az ellenfél, tök érdekes. Csak épp az Salzburgban volt, ez meg Mattersburgban.

Meg, ki az a nagyokos, aki augusztusra 17 órára szervezi a meccseket, a legnagyobb melegben? Ki vannak téve a napszúrás veszélyének, kalapot se vehetnek fel. Ki tudja, ki lett utána rosszul, hányt-e valaki, ha igen, akkor ki. Mert mindenki 17 órakor játszik az osztrák első osztályban, van, aki szombaton, van, aki vasárnap.

A következő meccs szerdán a Bajnokok Ligája selejtező lesz, valami gagyi macedón csapat ellen, ez még Salzburgban lesz 19 órakor. Lehet, csak csere lesz, van most egy nagyon fontos ember a csapat, az a 30 éves, akit Xavér helyére akart tenni néhány szurkoló (azokat meg telibe szarni, semmi beleszólásuk sincs). A másik nagy vetélytársa Wolf, de amúgy mindhárman elférnek egyszerre amúgy a pályán, ahogy ma is. Múlt héten a 30 éves csak csere volt, Wolf meg nem játszott, helyettük két fekete volt, Xavér volt Wolf posztján, a csatárok mögött. Ma Wolf visszakerült, ezért ő volt a csatárok mögött, Xavér a középpálya szélére került, de van, hogy középen van. A két fekete meg pados volt, az egyik fekete váltotta Xavért. A 30 évest mindenképpen a kezdőbe szánják (előfordulhat persze, hogy ő is a padon kezd). Nem fér fel mindenki, valakinek padoznia is kell. Vagy Xavér, vagy Wolf, vagy a feketék padoznak, és, hogy milyen arányban, azt a jövő dönti el, illetve, hogy ki fog-e valamelyik szorulni, ha igen, ki.

A jövő heti ellenfél az Austria Wien lesz, otthon persze, nehogy szóba jöjjön, hogy kimenjünk (úgysem mennénk már, valami ezen a téren is megváltozott). De így legalább nem idegeskedni. Ugyanúgy szombaton 17 órakor lesz. Utána a BL selejtező visszavágója Macedóniában 14-én 20:15-kor. Ezeket kiverik szerintem.

Antonini ma ünnepli 36. születésnapját. Boldog szülinapot neki.

És mire a poszt végére értem, eltűnt Xavér instagram profilja. Nem értem, de majd rájövök, és majd egy másik posztban kitérek rá.

2 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  2. Csak nekem lett igazam, jobb mánia Linzer, mint Rosicky. Már régóta vártam ilyen összehasonlító posztot, nagyon jó lett, remélem, hogy majd lesz még ilyen több is.

    VálaszTörlés